Gegroet
Beste Lezer!

Of, om het in onze termen te zeggen: TALOLO, de eerste letters van T-he AL-chemy O-f LO-ve.
Het komt van ons boek 'De Alchemie van de Liefde', een waar gebeurd liefdesverhaal.
Lees hoe we samen naar een Wereld van 'Vrede, Harmonie en Liefde' kunnen gaan!

Meer weten? Zie www.thealchemyoflove.org

vrijdag 5 april 2013

Samenhuizen, Cohousing of Ecodorp?


Samenhuizen is een relevante en gebruiksvriendelijke oplossing voor de huidige sociale en ecologische uitdagingen. Het combineert gemeenschapsleven met privé-wonen en met een bundeling van materiële en/of energiebronnen. Zo is vermindert de milieu-impact van de bewoners. Samenhuizen is een overkoepelende term om allerlei woonvormen te omschrijven waar meerdere mensen vrijwillig bij betrokken zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om gedeelde woningen, kangoeroewonen, cohousing, ecodorpen, leefgemeenschappen, woonwerkgemeenschappen,... De vzw Samenhuizen is een vereniging die tot doel heeft deze vormen van gemeenschappelijk wonen bekender te maken en te ondersteunen. Ze hebben een zoekertjespagina, geven advies en informatie en werken op het beleid. Zie hiervoor op www.samenhuizen.beCohousing Projects is een coöperatieve vennootschap die een professionele dienstverlening voor cohousing aanbiedt. Naast het verlenen van expertise aan groepen, overheden en grondeigenaars, investeren ze in geschikte sites voor het ontwikkelen van cohousing projecten. Voor meer informatie klik op www.cohousingprojects.be.

Daarnaast hebben we ook het werelddorp of ecodorp. Het is een vredesdorp of helingsbiotoop met als hoofdthema’s: gemeenschap, duurzaamheid en spiritualiteit. De minimale omvang van een werelddorp/ecodorp is 10 ha. waar ongeveer 150 volwassenen en kinderen kunnen wonen in plm. 100 huizen met kleine bedrijven en een tuinderij. Het is ook mogelijk dat er b.v. 6 buurtschappen komen van 1.5 ha, op loop/fietsafstand van elkaar, met ieder ongeveer 25 volwassenen en kinderen in plm. 15 huizen, die samen één dorp vormen. In een werelddorp/ecodorp staan huizen uit de hele wereld. Er wonen mensen uit de hele wereld. Ze verblijven er permanent of tijdelijk. Men woont in 1-2-meerpersoons vaste of mobiele woningen.  
De huizen worden betaald door een bewonersvereniging waar elke bewoner lid van is. De kosten voor infrastructuur en woningen kunnen veel lager zijn dan gewoonlijk, o.a. door helofytenfilters, zelf aanleggen van wegen en paden, zelfbouw en geen gas. Een werelddorp zal voor een deel zelfvoorzienend zijn op het gebied van voeding, energie en water. Een ecodorp is gelegen in een z.g vrije zone, dus welstandsvrij, bouwbesluitvrij en een grote mate van zelfbestuur. Een vrededorp kan ook gezien worden als een cultuur- en architectuurtoeristisch project. Een helingsbiotoop is een toekomstexperiment voor andere regio’s. 

Je ziet het maar. Er wordt volop geexperimenteerd, gewerkt, gefilosofeerd omtrent nieuwe woonvormen want de oude is achterhaald. Het komt er op neer om met zijn allen naar een wereld met meer Respect en Liefde te gaan, een wereld waar we dichter bij de natuur staan en waar de mens kan genieten van het menszijn . Dat is Leven! Terwijl we nu meer overleven om een kleine elite te laten leven. De nieuwe wereld is er één van solidariteit. Veel zaken dienen herbekeken te worden. Onze woonvorm is er één van. Zeker zijn deze ideeën niet voor iedereen weggelegd of zelfs nodig. Maar zeker en vast kunnen veel mensen er baat bij hebben! Graag verwijzen wij ook naar ons boek 'De Alchemie van de Liefde' zie www.thealchemyoflove.org en www.lifefocus.be,

Het team van 'De Alchemie van de Liefde'.


Geen opmerkingen :

Een reactie posten