Gegroet
Beste Lezer!

Of, om het in onze termen te zeggen: TALOLO, de eerste letters van T-he AL-chemy O-f LO-ve.
Het komt van ons boek 'De Alchemie van de Liefde', een waar gebeurd liefdesverhaal.
Lees hoe we samen naar een Wereld van 'Vrede, Harmonie en Liefde' kunnen gaan!

Meer weten? Zie www.thealchemyoflove.org

vrijdag 5 april 2013

Het Innerlijk Kind


Iedereen heeft een Innerlijk kind in zich, niet iedereen is zich hiervan bewust. Dit innerlijk kind kan zich van tijd tot tijd laten horen en zien door gedrag te vertonen welke acceptabel is of niet bij onze nu geldende volwassen leeftijd. Geven wij hier gehoor aan of zijn we ons hier niet van bewust?

Hoe manifesteert het innerlijk kind zich?
Het innerlijk kind wordt met jouw geboorte geboren. Dit innerlijk kind wordt in je onderbewuste gevormd door de opvoeding die je meekrijgt of niet mee hebt gekregen. Het heeft ook alle onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden, de aanverwante emoties, vastgeroeste overtuigingen en gedachten opgeslaan. Als onvoorwaardelijke liefde, aandacht, veiligheid, geborgenheid, gezien en gehoord worden, het welkom zijn op deze wereld niet aangeleerd werden, kan men hier op latere leeftijd last van krijgen. Het wordt dan bijvoorbeeld moeilijk om verantwoordelijkheid voor zichzelf op te nemen of men laat zich leiden door wat anderen zeggen, door oud gedrag, gebeurtenissen of ervaringen uit het verleden.


Aan gebeurtenissen worden ervaringen gehangen, dit wordt opgeslagen in je herinnering, in je onderbewuste. Als er iets nieuws gebeurd, wordt deze oude herinnering getriggerd en zal de 'ervaring aan deze herinnering' naar boven komen en het daar bijbehorende gedrag. Je ziet als het ware weer de film van de vroegere gebeurtenis voor je, deze herinneringen worden meestal gelabeld in leuk of niet leuk. Aan het label 'leuk' hangt een emotie. Dit kan blijheid zijn, je wordt vrolijk van de herinnering. Deze herinnering wordt als positief gezien en zal als deze wordt opgeroepen altijd positief en mooi zijn en een warmtegevoel geven. Aan het label 'niet leuk' kan een emotie hangen van of pijn, verdriet, schuldgevoel, woede, wrok, angst, gekwetst zijn, enz. waardoor de herinnering als negatief wordt gezien en bestempeld. Deze herinnering, als deze wordt opgeroepen, zal altijd negatief zijn, boosheid, weerstand, angst oproepen, en als er in het 'nu' eenzelfde iets gebeurd zal er worden teruggegrepen op het verleden, er wordt getriggerd en de daarbijhorende emotie en gedrag zal worden opgeroepen. 

Hoe waren je kinderjaren?
Heb je deze als mooi, goed enz. ervaren of komt er een emotie zoals pijn, verdriet enz. naar boven als je aan je kinderjaren denkt. De kinderjaren zijn de basis van je verdere leven. Is er in de kinderjaren iets niet geleerd of verkeerd aangeleerd dan zal men op latere leeftijd hier tegenaan lopen. Heb je wel eens “gekke buien”? Kinderlijke buien, ook al ben je geen 10 meer? Dat je als een kind zo blij bent? Dit is het kind wat van zich, via het onderbewuste, laat horen en jou laat spreken op dat moment. Het innerlijk kind voelt zich, op dat moment dat hij of zij dit doet, veilig, geborgen en laat jou dit uiten. Meestal wordt dit gedrag door andere gezien als “die is gek” maar het is een mooi verschijnsel waar je, je niet voor hoeft te schamen.

Het innerlijk kind in de volwassenen
Ook kan het voorkomen dat je als volwassenen in de “kind modus gaat” bijvoorbeeld een volwassenen die bepaalde aandacht opvraagt, boos op je wordt en jou verwijt dat je geen aandacht geeft of niet luistert, Dit is het manifesteren van het innerlijk kind, het geeft zijn of haar reactie omdat het niet beter weet. Een kinderlijke reactie gegeven door een volwassen die op dat moment terug gaat naar de kindertijd en daarbij behorende gedrag. In de kindertijd heb je een bepaald gedrag aangemeten omdat toen geen aandacht kreeg en dus boos werd. Toen je boos werd kreeg je wel aandacht en werd er misschien wel naar je geluisterd. Het gedrag wat je nu vertoond is het zelfde als in de kindertijd en toen werkte dat dus zet je dit voort, alleen past het nu niet meer bij je leeftijd. De reactie die je vertoont vertoon je uit pijn of angst die in de kinderjaren is opgedaan, doordat je je bijvoorbeeld niet gehoord, begrepen, geborgen, geliefd, gewenst enz. hebt gevoelt.

Hoe merk je dat een volwassenen in de "kind modus" gaat?
Een volwassen die in de kindmodus gaat zal ander gedrag gaan vertonen, het spreken zal anders gaan, het zal claimen, het zal manipuleren, het zal kinderachtig gedrag vertonen en blijven vertonen zolang iets niet is bereikt wat bereikt moet worden. Als een volwassenen in de "kind modus" zit, is het bijna niet mogelijk om de volwassen uit deze modus te halen. Het beste is om het gesprek te beëindigen door te zeggen dat je de discussie stopt, dat je deze op een later tijdstip terug oppakt en weg te gaan uit de situatie. Het innerlijk kind kan ook van zich laten horen of eerder gezegd niet van zich laten horen als je bijvoorbeeld een boos persoon tegenover je hebt staan die zo tekeer tegen je gaat dat je gewoon dichtklapt. Dit dichtklappen is het innerlijk kind dat in angst gaat. Er zijn geen woorden omdat je overdonderd bent, je voelt je meestal daarna onterecht behandeld en na het gesprek haal je alle argumenten naar voren om het gesprek te kunnen verantwoorden, maar toen je voor diegene stond klapte je dicht er kwam geen woord uit je. Het innerlijk kind trok voor jou aan de bel, voelde zich niet veilig en onterecht behandeld. Dit is door een onverwerkt 'iets' in ons wat als een spiegel voor ons kan dienen. Iedere keer als het innerlijk kind zich aandient is het een kans voor heling. 


Herprogrammeren van het innerlijk kind
Ook kan het innerlijk kind aangeven verdrietig of blij te zijn, bij alle twee de emoties kunnen wij in dialoog met het innerlijk kind aangaan en vragen waarom het verdrietig of blij is, je zult zien dat je antwoord krijgt en er vindt heling plaats omdat je de dialoog met het innerlijk kind aangaat, het onderwerp wat het kind naar voren brengt is een onverwerkt iets wat nog verwerkt moet worden. Dit antwoord komt vanuit het onderbewuste, hier hoeft niet over worden nagedacht het komt vanzelf, alleen vinden wij dit gek want zomaar te spreken zonder er over nagedacht te hebben is iets wat niet vele doen. Ga met je innerlijk kind door gevoelens en gedachten, laat ze de vrije loop of schrijf ze op en ga er mee aan de slag. Vertroetel je kind, en daarmee ook je zelf en geef het aandacht, maar daardoor ook jezelf.

Aandacht voor je innerlijk kind is belangrijk. Als jouw innerlijk kind heppie is dan ben jij ook heppie!



Graag verwijzen wij ook naar ons boek 'De Alchemie van de Liefde' zie www.thealchemyoflove.org en www.lifefocus.be,

Het team van 'De Alchemie van de Liefde'.


Geen opmerkingen :

Een reactie posten