Gegroet
Beste Lezer!

Of, om het in onze termen te zeggen: TALOLO, de eerste letters van T-he AL-chemy O-f LO-ve.
Het komt van ons boek 'De Alchemie van de Liefde', een waar gebeurd liefdesverhaal.
Lees hoe we samen naar een Wereld van 'Vrede, Harmonie en Liefde' kunnen gaan!

Meer weten? Zie www.thealchemyoflove.org

vrijdag 5 april 2013

Wat is Kundaliniyoga?

Kort samengevat: 

Kundaliniyoga wordt de moeder van de yoga genoemd. Uit Kundaliniyoga zijn alle vormen van yoga voortgekomen. Het is geschikt voor mensen die compensatie zoeken voor de alledaagse stress, hun lichaam gezond willen houden en met hun geest tot diepere inzichten willen komen. Het doel ervan is om de levensenergie, de kundalini in alle chakra's vrij te laten stromen. Het is niet de bedoeling in eenzame teruggetrokkenheid te oefenen, maar midden in het leven te blijven staan. Kundaliniyoga helpt het leven van alledag met vertrouwen en flexibiliteit tegemoet te treden. Veel Kundaliniyoga-oefeningen zijn dynamisch en de aandacht wordt sterk gericht op het waarnemen en voelen van de eigen lichaamsenergie. De adem heeft een centrale plaats en wordt bij alle oefeningen bewust geleid. De meditaties na de oefeningen maken ons bewust van de oneindige scheppingskracht in onszelf en in het universum. 



De geschiedenis van kundaliniyoga

In de kundalini yoga komen alle andere yogavormen samen. In 1969 werd kundaliniyoga voor het eerst door Yogi Bhajan in het openbaar onderwezen en naar het westen gebracht. Sindsdien wordt deze dynamische yogavorm door duizenden mensen met veel enthousiasme beoefend. Harbhajan Singh Khalsa Yogiji, bekend onder de naam Yogi Bhajan, heeft zijn fysieke lichaam verlaten op 6 oktober 2004 terwijl hij omringd was door familie en vrienden. Hij is 75 jaar oud geworden. 


Yoga ontstond in de tijd dat de mens bewust ging leven. Het vermogen om gezond, gelukkig en geestelijk bewust te leven ontwikkelde zich gedurende duizenden jaren en tijdens vele beschavingen. De yoga-wetenschap werd openlijk onderwezen en geïntegreerd in het dagelijkse leven. Er bestonden geen geheimen, eigen mantra's of belangrijke personen. Er waren alleen wijze mensen, die gerespecteerd werden om hun nederigheid, rechtvaardigheid en krachtige uitstraling. Deze mensen weigerden boven anderen geplaatst te worden. Als zij geprezen werden bogen ze alleen en gaven ze complimenten terug. Van deze yogi's wordt wel gezegd dat hun fysieke vermogen en hun waarnemingsvermogen groter waren dan normaal. Zij leefden langer en waren slechts zelden ziek. Ook hadden ze een natuurlijke aanleg om te genezen. Paranormale verschijnselen waren voor hen heel gewoon. Ze begrepen dat de menselijke gezondheid te maken had met de levensenergie. Ze zagen de mens als een georganiseerde energie-eenheid, die het hele spectrum van energie die de kosmos doordringt kon aanvoelen, ontvangen en veranderen. Als zij naar iemands lichaam keken, zagen ze een omhulsel of aura dat de hogere energielichamen van die persoon reflecteerde. Vanuit het perspectief van kennis, verkregen door directe waarneming, ontwikkelden ze meer meditatietechnieken en methoden om te genezen. Ze waren niet bezig met mystiek, maar met waarnemen en aftasten van energie en de invloed van de verschillende activiteiten en geesteshoudingen op de energiebalans van het individu. 

In deze tijd, waarin er veel kennis was, werden maar drie vormen van yoga beoefend: kundaliniyoga, layayoga en tantrayoga. Deze drie vormen werden te zamen beoefend. Alles werd openlijk onderwezen en iedere dorpsbewoner deed mee. Kundaliniyoga kon individueel beoefend worden, en bestond uit oefeningen en meditaties om te genezen en om de eigen mogelijkheden uit te breiden. Layayoga was de techniek om het bewustzijn te verhogen en de totale gezondheid te verbeteren door het gebruik van geluid en ritme. Layayoga kon individueel beoefend worden maar had het meeste effect wanneer het door een grote groep en goed gecoördineerd beoefend werd. Tantrayoga is afgeleid van het tantrisme en wordt in paar uitgeoefend onder de supervisie van een erkende meester. Tantrayoga vertegenwoordigt de sublimatie van sexuele energie, verkent de levensgrenzen, en biedt toegang tot extase. 

Kundaliniyoga is een dynamische yoga waarbij de aandacht vooral gericht is op het waarnemen en voelen van je eigen lichaamsenergie. De ademhaling neemt een centrale plaats in en wordt bij alle oefeningen bewust geleid. Kundaliniyoga werkt ontspannend, het verbetert lichaamshouding en ademhaling, het verhoogt je concentratievermogen en je bouwt er een goede conditie mee op. De meditaties na de oefeningen maken ons bewust van de oneindige scheppingskracht in onszelf en in het universum. 
De Kundaliniyoga asana's (houdingen) en kriya's (oefenseries) zijn dynamisch, meditatief, versterkend en ontspannend, helend en verlevendigend tegelijk. De combinatie van lichaamshoudingen en bewegingsstromen, innerlijke concentratiepunten en ademhaling zoals het gebruik van mantra's, mudra's en bhanda's bieden een ongelofelijke veelheid aan mogelijkheden om het individueel bewustzijn te vinden. 

Velen vinden de bewegingsoefeningen, waarbij je soms behoorlijk aan het transpireren komt, het belangrijkst. Anderen geven de voorkeur aan strek- en houdingsoefeningen, die door de geleide adem en het focussen van de ogen een bevrijdende ontspanning van het denken bewerkstelligt. Weer anderen vinden de gezongen mantra meditaties het prettigst, zij verheffen de geest en helpen de eigen omstandigheden te relativeren. 

Voor wie meer informatie wil verwijzen wij graag naar Silvie Hendrickx, www.silvie.org



Graag verwijzen wij ook naar ons boek 'De Alchemie van de Liefde' zie www.thealchemyoflove.org en www.lifefocus.be,

Het team van 'De Alchemie van de Liefde'.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten