Gegroet
Beste Lezer!

Of, om het in onze termen te zeggen: TALOLO, de eerste letters van T-he AL-chemy O-f LO-ve.
Het komt van ons boek 'De Alchemie van de Liefde', een waar gebeurd liefdesverhaal.
Lees hoe we samen naar een Wereld van 'Vrede, Harmonie en Liefde' kunnen gaan!

Meer weten? Zie www.thealchemyoflove.org

dinsdag 9 april 2013

Chakra's


Wat zijn Chakra's ? 
De chakra's (Sanskriet voor "wiel") zijn te vergelijken met een soort energiebronnen, deze nemen energie op en geven energie af via energiebanen die door het lichaam stromen. De chakra kan je zien als een wielvormige draaikolk (een soort van trechter) waarin verschillende niveaus van bewustzijn elkaar kruisen of tegenkomen. Chakra's liggen in de buurt van het centrale zenuwstelsel en de endocriene klieren. Deze klieren regelen via hormonen alle aanmaak van chemische stoffen in ons lichaam. De zeven hoofdchakra’s hebben hun plaats in het fysieke lichaam in die gebieden waar de belangrijkste zenuwknooppunten voorkomen. Van hieruit verdelen de chakra’s hun energie. In Oosterse landen als India en China is het bestaan van chakra’s al eeuwen bekend, hier in het Westen neemt de belangstelling voor chakra’s pas sinds enkele jaren toe. Mede door de komst van Oosterse geneeswijzen komt er meer begrip voor het feit dat de mens een brok energie is. De chakra’s zijn daarbij de energiecentra die de energie van de mens opvangt, opslaat en verdeelt.


Namen en kleuren
Ieder chakra straalt een eigen kleur uit. De Sanskriet namen en kleuren van de zeven chakra's zijn als volgt:


1. Muladhara Chakra = stuit- of wortelchakra; kleur rood
2. Svadisthana Chakra = sacraalchakra; kleur oranje
3. Manipura Chakra = zonnevlechtchakra; kleur geel
4. Anahata Chakra = hartchakra; kleur heldergroen
5. Vishudda Chakra = keelchakra; kleur helder blauw
6. Ajna Chakra = voorhoofdchakra; kleur indigo
7. Sahasrara Chakra = kruinchakra; kleur violet

De chakra's zijn van groot belang voor het goed functioneren van de organen en het gevoel van gezondheid. Ziekte openbaart zich allereerst op het energetische gebied. Als deze signalen niet worden opgepikt of als er niets aan de ziekte gedaan wordt, zal deze zich later op fysiek niveau openbaren. Ons leven bestaat uit energie en chakra's kan je zien als energetische wielen, waarmee wij energie uitwisselen. Met chakra's neem je de omgeving waar; geef je energie af en neem je energie op. Als je een ruimte binnen gaat, neem je via je chakra’s waar hoe de sfeer is, hangt er een spanningsveld of is de sfeer ontspannen. Dit kan je allemaal met je chakra’s waarnemen, dit zijn vaak processen die via je onderbewuste gebeuren. Energie wordt onder andere opgenomen uit de aarde, de kosmos, onze voeding en de lucht. In hoeverre energie vrij heen en weer kan stromen door de chakra's tussen onszelf en onze omgeving bepaalt onze gezondheid en welzijn. Bij open goed werkende chakra's zijn wij als mens in balans. Een blokkade in een van de chakra's maakt dat wij minder goed functioneren. Wat tot uiting kan komen als bijvoorbeeld angst, ziekten of ongemak. Iedereen heeft chakra's en bij iedereen werken zij. Om ze evenwichtig te laten draaien moeten wij evenwicht kennen.



Chakra 1 "Muladhara"
Onderin je bekkenbodem, in het diepste punt, daar in je lichaam waar je gronding begint, tussen de anus en je geslachtsorgaan, daar zit je basischakra ook wel wortelchakra genoemd. Het eerste chakra bepaalt de hoeveelheid fysieke energie die iemand heeft en de wil om in de fysieke werkelijkheid te leven. Het eerste chakra is ook belangrijk voor een goede fysieke gezondheid. Het eerste chakra is bij uitstek het chakra van ons bestaansrecht, “er mogen zijn“.
Het verankerd zijn in onszelf. Daar waar we de stabiliteit kunnen voelen, die we vergeefs hebben gezocht in de steeds veranderende buitenwereld. Zodra echter het anker in jezelf ligt, geeft dat een stevige basis en een enorme kracht. Een kracht die je altijd tot je beschikking hebt. We hebben geleerd om ons vertrouwen te relateren aan de omstandigheden en situaties om ons heen. In toenemende mate zien we, dat deze snel kunnen veranderen.

Het Muladhara-Chakra zorgt voor de fundering van ons lichaam. Het contact met ons lichaam kwijtraken betekent spiritueel dakloos zijn. Zonder fundering waaien we met alle winden mee, kunnen we niet voor onszelf opkomen en bepalen anderen wat wij vinden. Een goed ontwikkelde Perineum heeft niet alleen invloed op een sterk gestel, maar ook op al onze andere Chakras. Het is met recht ons Basis Chakra, gelegen aan de wortel van ons wervelkolom. Als kind heb je heel basale informatie over jezelf veilig voelen, gezond blijven, hoe je te gedragen, overgenomen van je ouders en volwassen mensen die om je heen waren. Als je eerste Chakra goed in balans is ben je totaal in het hier en nu aanwezig.

Als je angstige gevoelens hebt wat betreft veiligheid en je plek in de wereld kan dit duiden op een slecht werkend eerste Chakra. Je bent dan misschien slecht gegrond en kan de prikkels die je van de buitenwereld oppikt niet afvoeren. Bij een goed werkend eerste Chakra heb je een beter gevoel van veiligheid, je signaleert de angst “die je een onveilig gevoel kan geven“. Je gaat dat gevoel dan ook als zodanig herkennen en weet dit gevoel van angst ook naar een reële waarde in te schatten. Jij leert dan herkennen dat jij de angst niet bent. Maar dat de angst een waarneming is van het moment. Het moment van angst die komt en weer gaat. Door dit te herkennen kun je leren om deze gevoelens van onveiligheid af te voeren via je gronding. Je wordt zo niet meer beheerst door de angst van onveiligheid, “ jij beheerst de angst“. Om volledig te kunnen aarden moeten we angst overwinnen en vertrouwen ontwikkelen. Toch hoeft angst niet verkeert te zijn. Je kunt angst ook gebruiken. Als jezelf de vraag stelt, waar komt mijn angst vandaan, wat doet de angst met mij? Angst is in die zin een leerproces want het zegt iets over jou. Als je de lessen die in angst zitten aanvaard, kan je de angst loslaten. Angst is de verwachting dat er iets negatiefs gaat gebeuren. Vertrouwen is de verwachting dat er iets positiefs gaat gebeuren. Angst en vertouwen hebben alles te maken met verwachting en liggen dicht bij elkaar. Het transformeren van je angst naar vertrouwen is misschien kleiner dan dat jij je kunt voorstellen.

In de loop van je leven heb je allerlei informatie opgeslagen in je chakra’s. Door contact te maken met je chakra’s kun je de informatie - die toen van belang was - opruimen en ruimte maken. Tijdens deze cursus doen we dat door middel van je ademhaling en visualisatie, we stellen de chakra als een bloem voor, “omdat het opengaan van een chakra in veel opzichten lijkt op het opengaan van de blaadjes van een bloemknop“.Door het contact dat je tijdens de meditatie maakt met deze bloem is het mogelijk om de chakra te beïnvloeden. Je leert om op een gerichte manier van je ademhaling gebruik te maken. Per dag adem je gemiddeld 21.000 keer in en uit er stroomt ongeveer 9000 liter lucht door je longen. Stel je zelf eens de vraag waarom je van die 21.000 keer niet een gedeelte bewust zou gaan ademen, ademen moet je toch, dus waarom niet bewust ademen.


  • Bij je eerste chakra horen de begrippen: Veiligheid, zekerheid, stabiliteit, je lichaam, afvoeren van spanningen, gronden, levensdrang.
  • Kleur: Rood. 
  • Lichamelijk: benen, stuitbeen, geslachtsorganen, prostaat, blaas, billen, en je dikke darm.
  • Gedachten: positief:   de hele wereld aankunnen, vol zelfvertrouwen zijn, negatief afscheiding, oordelen, afstotend, lage eigendunk. 
  • Voelen: gevoelens die te maken hebben met het wel/niet geaard zijn, veilig voelen, beschermd voelen, er mogen zijn, zelfvertrouwen hebben.
  • Affirmaties: de aarde ondersteunt en vervult mijn behoeften.

Oefeningen
Je kunt enkele eenvoudige beweging oefeningen doen om dit chakra te stimuleren, stampen beurtelings met de voeten opent de voetchakra’s en bevordert het contact met de stevige grond onder ons. In de ochtend kan je dit in combinatie doen met een voetmassage door middel van een voetenroller, een tennisbal of met een partner. Spring als een klein kind op en neer, ontspan je en laat alles los. Luister naar muziek met duidelijke percussie zoals Djembee, Afrikaanse muziek. Schoppen verdrijft de spanningen uit de benen, zolang je het maar niet tegen iets hards doet, je kunt bijvoorbeeld in de lucht schoppen. Stel je voor dat uit je voeten wortels groeien waarmee je verbonden bent met de aarde, ga nu lopen alsof die wortels vanuit je voeten de aarde in blijven groeien. Concentreer je op het wortelchakra, de plek tussen je genitaliën en de anus. Chant hierbij het geluid LAM. De volgende oefening kun je als huiswerk meenemen, als het de eerste keer niet lukt probeer het dan op een later tijdstip nog een keer. Zorg dat je pen en papier klaar hebt liggen om dat wat naar boven komt zo spontaan mogelijk te noteren. Bij het mediteren op de basis chakra kan je, je intuïtie oefenen. Doe eerst wat grondingoefeningen en ga dan in meditatie, zorg dat je goed bij jezelf komt. Als je in huis geen rustige plek hebt, stel je dan voor dat je op een plek bent in de natuur. Je bent midden in een bos, op de achtergrond hoor je een riviertje stromen. De zon staat aan de hemel te stralen speciaal voor jou. En door middel van je ademhaling ga je steeds dieper en dieper je binnenwereld in. Je zintuigen gaan verder openstaan terwijl je langzaam tot een innerlijke rust komt. Stel je nu voor dat er voor je een leeg scherm staat, als ware een filmdoek zonder film. Kijk maar goed naar het scherm en stel je enkele vragen over het eerste chakra, laat de antwoorden in de vorm van woorden, gedachten, gevoelens, beelden of symbolen naar voren komen. Laat de antwoorden spontaan naar voren komen, wat het eerste naar voren komt is goed. Als er op dit moment geen antwoord komt laat de vraag dan los. Op een later moment in de tijd kan een antwoord tot je komen. Doe deze oefening zonder oordeel over jezelf.



Chakra 2 "Svadishthana"
Ter hoogte van je bilplooi, het heiligbeen en onder je navel bevindt zich het sacraal Chakra, tweede Chakra of seksueel Chakra. Door de jaren heen vormen we ons als gevolg van wat we meemaken. Bepaalde chakra’s zullen overbeladen zijn en bepaalde chakra’s onderbeladen. Het is het gevolg van strategieën die bedoeld zij om met moeilijke situaties om te gaan. Situaties die in het verleden bedreigend voor je waren, waardoor er blokkades zijn ontstaan. De energie kan niet meer stromen zoals bedoeld is. Met een overbeladen chakra moet energie ontladen worden en een onderbeladen chakra moet energie ontvangen. Zodat het geven en ontvangen in balans kan komen. Het tweede Chakra heeft de kleur oranje. Het is het Chakra van het voelen, zowel in de letterlijke als figuurlijke betekenis van het woord. Het voelen heeft te maken met het gevoel zich te willen voortplanten, creëren en verlangen. Het heeft het element water in zich. Dit vertegenwoordigt de vochtigheid van de emoties en de seksualiteit. In de loop van je leven wordt dit chakra belast en kan het blokkeren. Je raakt een stuk van je verbinding kwijt. We gaan in deze les contact maken met je oorspronkelijke gevoel en dit gevoel met een warm hallo onthalen. Door het gevoel een hallo te geven, dat wat het is, kun je leren om jezelf niet meer af te wijzen. Op psychisch gebied ervaren we hier, het loslaten en laten stromen van gevoelens. Bij een te open tweede chakra kun je last krijgen van, emotionele afhankelijkheid, obsessieve gehechtheid, sterke emoties en seksuele verslaving. Bij een te gesloten tweede chakra kun je last krijgen van, ontzegging van plezier in je leven, gebrek aan verlangen, angst om te veranderen en rigiditeit. Als je tweede chakra niet in balans kun je dat als een leegheid ervaren, je bent weinig betrokken bij je omgeving. Als je tweede chakra goed in balans is, geniet je doorgaans van het leven en ben je sterk verbonden met je omgeving.

  • Bij je tweede chakra horen de begrippen: emotie, seksualiteit, relaties
  • Kleur: oranje
  • Lichamelijk: voortplantingsorganen, heiligbeen, bekken, buik, baarmoeder, blaas.
  • Gedachten: positief je willen verbinden met de ander, delen, leven is overvloed, openheid, negatief afstoten, de ander niet toe willen laten.
  • Voelen: gevoelens die te maken hebben met het wel/niet kunnen genieten, plezier hebben, levensvreugde, voelen in het algemeen.
  • Affirmaties: Ik neem informatie uit mijn gevoelens op.

Oefeningen
Water heeft een zowel innerlijke als uiterlijke werking. Neem een groot glas water, ga rustig zitten en drink het rustig leeg. Volg de weg van het water als door je lichaam stroomt. Voel de koelte hiervan, de natheid, hoe het in je maag terecht komt. Stel je voor hoe het je hele lichaam binnendringt, je aderen, je spieren, je spijsverteringsstelsel. Doop je vinger eens in het water, wrijf het over je gezicht en voel de koelte, de verfrissende eigenschap van water. Je kunt jezelf ook met water reinigen als in een ritueel. Dit kan onder de douche, bad of in een riviertje. Zorg dat je vanuit een schone ruimte werkt. Leg jouw favoriete handdoek, zeep en lotions klaar. Kortom maak het jezelf zo aangenaam als mogelijk is. Tast, terwijl het water over je heen spoelt, elk deel van je lichaam af en zeg: nu worden mijn handen schoon; nu worden mijn voeten schoon; nu wordt mijn gezicht schoon; enz. Word een met het water. Stel je, als je hiermee klaar bent, voor dat het water alles wat negatief is van je afspoelt. Laat alle gedachtes die je kwijt door het water wegspoelen. Zie hoe ze wegstromen en ruimte maken voor alles wat je wilt in het leven. Ga na afloop even rustig zitten neem een kop thee of maak een wandeling. Kom in meditatie, grond jezelf door met je aandacht naar je eerste chakra te gaan. Voel het contact dat je hebt met de aarde. Met elke ademhaling voel je de verbinding met de aarde sterker worden. Voel de warmte en geborgenheid om je heen. En voel hoe je opener wordt. Voel wat het woord levensvreugde met je doet. En blijf de verbinding met de aarde voelen. Kom nu in contact met je tweede chakra en stel je voor dat je een oranje kleur om je heen kunt zetten. En stel je voor, dat voor je een groot wit filmdoek ontstaat, een filmdoek zonder film. Blijf naar dit filmdoek kijken. Kijk hoe dit filmdoek eruit ziet. Hoe groot is dit filmdoek. Misschien moet dit filmdoek schoongemaakt worden, dit doe je dan op jouw manier. Vind je manier daarin. Dit doe je door je intuïtieve manier. Stel jezelf enkele vragen, vragen die betrekking hebben op het tweede chakra. Laat de antwoorden in de vorm van woorden, gedachten, gevoelens, beelden of symbolen naar voren komen. En kijk naar dat wat op het doek verschijnt, kijk naar de details die je ziet op het doek. Als je klaar bent met je meditatie schrijf de antwoorden dan op zonder erover na te denken. Misschien komen er geen antwoorden, dat is ook goed oordeel daar niet over, op een later tijdstip kunnen de antwoorden tot je komen. 


Chakra 3 "Manipura" 
Ter hoogte van de taille, boven de navel bevindt zich het derde chakra. Het is de plek waar de wil woont, het is de plek van het ego. Deze plek wordt in verband gebracht met de kracht van de zon. Vandaar ook de corresponderende kleur geel. Traumatische ervaringen kunnen je gevoel van eigenwaarde zo naar beneden hebben gehaald dat er op dit chakra blokkades kunnen ontstaan. Zelfs wanneer er geen werkelijke bedreigingen meer bestaan, kunnen er op bepaalde plekken spanningen bestaan. Spanning is van invloed op je spierspanning, houding, ademhaling, stofwisseling, ons gedrag, onze emoties, alsmede op onze waarnemingen, interpretaties en oordelen. Vanuit het derde chakra en het lager zelf is het makkelijk om in competitie te komen met de ander. Je bent dan bezig met jezelf te bewijzen volgens de normen die de ander stelt, of daagt een ander uit om zichzelf te bewijzen vanuit jouw normen en waarden. Hiermee kom je in een machtsspel en je bent niet meer verbonden met jouw zielsenergie. Door in contact te komen met het derde chakra, leren we zaken van het ego te herkennen en te erkennen. Waardoor we meer ruimte krijgen en meer ruimte kunnen geven. Bij een te gesloten derde chakra kun je te maken krijgen met, weinig energie, zwakke wil, ben je gemakkelijk te manipuleren, weinig discipline, weinig eigenwaarde, maak je dingen vaak niet af en val je makkelijk in een slachtofferrol. Bij een te open derde chakra kun je maken krijgen met, agressie, iemand willen overheersen, behoefte om gelijk te krijgen, machtshongerig, woedeaanvallen, koppigheid, sterke ambities, prestatiegericht. Door op een zachte manier met jezelf om te gaan, zal er meer acceptatie ontstaan over jezelf en je omgeving.

  • Bij je derde chakra horen de begrippen; eigenwaarde, kracht, de wil, zelfvertrouwen.
  • Kleur: geel.
  • Lichamelijk: spijsverteringorganen, middenrif, alvleesklier, milt, lever, lendenwervel, spieren.
  • Gedachten: positief willen delen met anderen, eigenheid, kracht, macht, negatief jaloezie, onmacht, projectie, controle, jezelf boven een ander stellen.
  • Voelen: gevoelens die te maken hebben met het wel/niet hebben van eigenwaarde, vertrouwen, macht, kracht, jouw plek in de maatschappij.
  • Affirmaties: Ik eerbiedig mijn innerlijke kracht.

Oefeningen
Vuurademhaling: Ga rechtop zitten in een gemakkelijke houding met rechte rug en de benen ontspannen. Gebruik de spieren van je onderbuik om je middenrif in een ruk samen te trekken, zodat er een snelle uitademing door je neus plaatsvindt. Houd je mond gesloten. Door de onderbuik te ontspannen zul je spontaan door je neus en borst inademen. Je hoeft deze inademing niet te forceren. Zodra deze oefening moeiteloos verloopt, herhaal je hem snel een aantal malen. Doe dit een keer of vijftig en beëindig elke reeks met een lange diepe ademhaling. Om te beginnen zijn drie reeksen van vijftig voldoende. Hardlopen is een intensieve lichaamsoefening met een hoog energieverbruik, die het hart, de longen en de bloedsomloop activeert en werkt het beste op het derde chakra niveau. Ook het regelmatig doen van buikspieroefeningen stimuleert het derde chakra. Concentreer je op het derde chakra iets boven de navel, en chant het woord RAM. Kom met je aandacht bij jezelf, voel je gronding. Adem rustig door, adem in en adem uit. Met elke inademing kom je dieper bij jezelf. Laat de gedachtes voor wat ze zijn. Voel het contact dat je met je gronding hebt. Stel je voor dat de zon boven je hoofd schijnt. Je voelt de stralen van de zon op je lichaam. Vooral de plek waar het derde chakra zich bevindt wordt extra verwarmd. Je voelt je intens aanwezig. Open jezelf zover als je kunt. Stel je nu voor, dat je een groot wit filmdoek ziet. Dit witte filmdoek is speciaal voor jou. Dit doek is bedoeld om antwoorden te geven aan innerlijk gestelde vragen. De antwoorden op dit doek ontstaan in de vorm van woorden, gedachtes, gevoelens, beelden of symbolen. Stel jezelf nu enkele vragen die met je derde chakra te maken hebben. Schrijf de antwoorden spontaan op zonder te analyseren . En zonder oordeel.


Chakra 4 "Anahata"
Je vierde chakra staat in het teken van de liefde, de liefde voor jezelf en de liefde die je aan een ander kunt geven. In ons leeft een onuitputtelijke bron van liefde. Door blokkades worden we afgesloten van die bron, we kunnen verbittert raken en ons zelf vullen met haat. Door meditaties op het hartchakra te richten gaan we steeds meer in compassie met onszelf en de omgeving leven, we leren onszelf te vergeven. Door een zachte manier van kijken, “naar onszelf” komen we tot heelheid. Voel maar hoe het zou zijn als je het oordeel los zou kunnen laten, het oordeel dat je hebt over jezelf. Ter hoogte van de tepels en tussen de schouderbladen bevindt zich het vierde chakra. Op deze plek zend je liefdevolle trillingen uit naar andere wezens en de wereld. Van hieruit kun je jezelf en anderen echt vergeven, een vergeving zonder voorwaarden. Een vergeving zonder ego, maar vergeving puur uit liefde. Adem regelmatig een grasgroene kleur in en voel wat dit met je doet. Adem van jezelf houden in en niet van jezelf houden uit. Als je niet van jezelf houdt, hoe kun je dan van een ander houden, of hoe kan een ander van jou houden. Als je pure liefde voor jezelf gaat voelen zul je die liefde als vanzelf ook weer uitstralen. Je hartchakra staat voor onvoorwaardelijke liefde. Geven en ontvangen moeten in balans zijn. Als je jezelf alleen maar opoffert, en alleen maar alles als je plicht ziet, zonder tijd voor jezelf te nemen, dan is je hartchakra waarschijnlijk te ver naar buiten toe geopend. Als je alleen maar aan jezelf denkt en je probeert gelukkig te worden ten koste van anderen, dan is je hartchakra waarschijnlijk geblokkeerd. Bij een gezond geopend hartchakra is er een evenwicht tussen geven en ontvangen, en dat zorgt voor rust in je leven. Het is ook het hart wat aangeeft wat je werkelijk wilt, denk maar eens aan uitdrukkingen als 'daar gaat mijn hart sneller van kloppen' of 'volg je hart'. Daarom is het hart een betrouwbaar kompas in het leven. Het hartchakra neemt temidden van de andere chakra's een bijzondere plaats in. Het is precies het middelste chakra, en daarom kan gesteld worden dat zij de lagere chakra's met de hogere verbind.

  • Bij je vierde chakra horen de begrippen: Compassie, liefde, geven en ontvangen.
  • Kleur: groen.
  • Lichamelijk: hart en bloedvaten, zwezerik, longen, armen en handen.
  • Gedachten: positief jezelf, de ander en de wereld omarmen, negatief afgesloten, haat afsluiten, niet geven en ontvangen.
  • Voelen: gevoelens die te maken hebben met het wel/niet ervaren van liefde, compassie, eenheid, vrede, harmonie, evenwicht, verbondenheid.
  • Affirmaties: Ik verdien liefde.

Oefeningen
Compassie meditatie: Sluit je ogen, concentreer je en begin diep adem te halen, vanuit je buik, voel je voeten, vanuit de aarde. Richt je naar je hartslag en voel het ritme ervan door je hele lichaam kloppen. Adem in, voel je hart, accepteer jezelf onvoorwaardelijk, vul jezelf met liefde en adem uit. Open je ogen en kijk om je heen. Bekijk de mensen in je omgeving goed, een voor een, kijk naar hun ogen, luister naar hun stem, kijk wat ze doen (als je alleen bent concentreer je op iemand die je goed kent). Gebruik je ademhaling om de circulatie in je lichaam op gang te brengen, observeer mensen zonder te oordelen, te kritiseren, zonder aversie of begeerte. Sla het slechts gade en concentreer je op hun hart. Zie hoe hun lichaam zich rondom dat hart heeft gevormd, probeer je hen verlangens en dromen voor te stellen, hun verborgen angsten en smarten. Voel hoe er in je hart compassie voor die mens begint te groeien. Adem dit gevoel in, stel je ervoor open, maar blijf er niet in steken. Laat het los bij elke uitademing. Stel je voor dat er een bundel energie van jouw hart naar hun hart loopt. Stuur hun liefde, laat deze los. Zorg ervoor dat je die verbinding weer verbreekt en dat je je in geen enkel opzicht verantwoordelijk gaat voelen voor anderen. Verbreek de band en richt je vervolgens op iemand anders. Sluit je ogen als je klaar bent en keer weer terug naar je eigen centrum. Voel en schenk je eigen hart de compassie zoals je dat bij anderen deed. Adem het in en laat los.
Concentreer je op het hartchakra en chant het woord YAM. Vraag: Kom met je aandacht bij jezelf, grond jezelf. Adem in en adem uit. Adem nu in een teug die prachtige levensadem helemaal in. En maak je longen nu helemaal leeg. Toe maar en nog een keer. En elke ademhaling wordt dieper en dieper. Voel hoe je in contact komt met je hartchakra. En adem rustig door. Stel je maar voor dat het hartgebied zacht en ontspannen is. Met elke inademing word je hartgebied zachter en zachter. Als je in deze meditatieve houding bent, laat dan je innerlijke filmdoek voor je verschijnen. Stel je zelf nu enkele vragen die met je hartchakra te maken hebben, laat de antwoorden in wat voor vorm dan ook tot je komen. Schrijf de antwoorden op zonder erover naar te denken. Als de antwoorden niet komen oordeel daar niet over. Ze kunnen op een later tijdstip op wat voor manier nog tot je komen.

Chakra 5 "Vishuddha"
Ter hoogte van je nek, net boven de schouders bevindt zich het vijfde chakra. Als we het vijfde chakra kunnen schoonhouden van energieën, die daar niet thuis horen, leren we om op de juiste manier te communiceren. Door te luisteren naar wat van binnen leeft, en dit ook zo naar buiten toe te verwoorden komen we dichter bij onze kern. Het is de plek van je innerlijke stem. Door in eerlijkheid naar jezelf te luisteren, zul je ook in staat zijn op een dieper niveau, naar andere te luisteren. Je vijfde chakra staat voor de manier waarop jij communiceert, hoe jij je uit. Door opvoeding, normen en waarden binnen je cultuur heb je geleerd om je vrijheidsdrang te beheersen en af te remmen. De manier waarop er in het verleden gereageerd werd, toen je nog kind was, “onmondig om voor jezelf op te komen“ zijn bepalend geweest voor de rest van je leven. Misschien werd je wel altijd afgekapt als je iets wilde zeggen of waren er juist helemaal geen remmen. De indruk die dit op je gemaakt heeft, kan in het dagelijks leven nog voelbaar zijn. Want dat wat werkelijk van binnen leeft moet verwoord kunnen worden. Woorden kunnen in je keel blijven hangen, je krijgt onafgemaakte zinnen, angst om afgekapt te worden. Of juist een waterval van woorden, woorden die geen betekenis hebben. Je verbergt je achter de woorden en niemand luistert. Met een volledig geopende keelchakra druk je openlijk en zonder vrees je gevoelens, gedachten en innerlijke inzichten uit. Je kunt je volledig creatief uiten, je kunt spreken maar ook zwijgen en je bezit de gave om naar anderen te luisteren. Je kunt nee zeggen als dat je mening is. Je laat je niet snel door anderen beïnvloeden. Je bent onbevooroordeeld en innerlijk vrij. Bij een te gesloten vijfde chakra kun je last hebben van spreekangst, moeite om je gevoelens te verwoorden en verlegenheid. Bij een te open vijfde chakra kun je last hebben van te veel praten, praten als afweer, je onderbreekt de ander vaak, dominerende stem. Als je vijfde chakra in balans is voel je je vrij om je te uiten.

  • Bij je vijfde chakra horen de begrippen: Vrij uiten, de waarheid spreken, communicatie, zelfexpressie.
  • Kleur: lichtblauw.
  • Lichamelijk: nek, keel, stem, schildklier, ademhaling, huid, mond, schouders.
  • Gedachten: positief openheid, delen, uiten, waarheid, negatief opkroppen, ontkennen.
  • Voelen: gevoelens kunnen omzetten in woorden, jezelf wel of niet uiten.
  • Affirmaties: Mijn stem is nodig.

Oefening
Kom in meditatie, adem rustig door. Laat alle gedachtes die in je leven aan je voorbij gaan. En met de ademhaling ga je dieper en dieper je binnenwereld in. Voel je gronding onder je, voel de verbinding die je met de aarde hebt. Voel hoe je jezelf als het ware verankert met de aarde. Stel je nu voor dat je onder een hemelsblauwe lucht zit. En kijk maar deze hemelsblauwe lucht . Kijk maar naar de kleuren van deze lucht. Let op de details, eventuele vormen van de lucht. En stel je maar voor dat de kleur van deze hemelsblauwe lucht naar je keelgebied gaat. Stel je maar voor dat deze hemelsblauwe lucht zich vastzet in je keelgebied. Deze hemelsblauwe lucht zet zich vast in je keel gebied, en begint zich langzaam uit te breiden. De kleur gaat richting je hoofd. Je gehele hoofd vult zich met de hemelsblauwe lucht. De hemelsblauwe lucht vult verder je lichaam, je romp, je armen, je bekkengebied, je benen, heel je lichaam vul je met de hemelsblauwe lucht. En nog verder. Je loopt als het ware over met de hemelsblauwe lucht . En stel je voor dat de hemelsblauwe lucht helemaal om je heen hangt. Laat nu je innerlijke filmdoek voor je verschijnen.Voor je verschijnt jouw unieke witte filmdoek. Op dit filmdoek krijg je antwoorden op jouw innerlijke vragen. Ze verschijnen in de vorm van woorden, gedachten, gevoelens, beelden of symbolen. Als je zover bent kun je jezelf enkele vragen stellen die betrekking hebben op dit chakra.

Chakra 6 “Ajna”
Het voorhoofdchakra staat voor waarnemingen, helderziendheid, visualisatie, kleur, licht en verbeeldingskracht. Gevoelens die te maken hebben met het wel of niet luisteren naar je intuïtie, ervaren van de wereld om je heen. Vraag jezelf eens af hoe helder kijk je naar de wereld om je heen, is je blik vertroebeld of juist heel helder. Bij een te gesloten voorhoofdchakra kunnen er klachten als hoofdpijn, migraine en nachtmerries ontstaan, slecht gezichtsvermogen, slecht geheugen, moeite met zien van alternatieven, gebrek aan fantasie, geen dromen kunnen herinneren. Bij een te open voorhoofd chakra kunnen er klachten ontstaan zoals, obsessies, waanideeën, concentratieproblemen, nachtmerries. Het zesde chakra is de zetel van zelfcreatie. Negatieve houdingen komen voort uit de overtuiging dat we niet voldoen. Als we ons identificeren met een gebrek aan waarde, houden we ons ware licht niet in ere.

  • Bij je zesde chakra horen de begrippen; Intuïtie, verbeelding, visualisatie, inzicht, dromen.
  • Kleur: indigo blauw.
  • Lichamelijk: voorhoofd, neus, ogen, oren, wangen.
  • Gedachten: positief inzien, jezelf bevestigen of anderen, negatief niet willen zien van jezelf of anderen.
  • Voelen: gevoelens die te maken hebben met het wel/niet luisteren naar je intuïtie, ervaren van jezelf en de wereld om je heen.
  • Affirmatie: ik zie alles helder.

Oefeningen
Oogmeditatie: Sluit je ogen en laat ze baden in de rust en stilte van de duisternis. Richt je bewustzijn op het punt tussen je ogen. Voel de duisternis en laat je wegzakken in de rust van de stilte. Open je ogen als je je middelpunt gevonden hebt en kijk recht voor je uit. Richt je blik langzaam omhoog zonder je hoofd te bewegen. Beweeg je blik vervolgens in een rechte lijn naar beneden, waarbij je zonder je hoofd te bewegen zo ver je als kunt naar beneden kijkt. Herhaal deze oefening en keer terug naar je uitgangspunt, terwijl je je ogen sluit en terugkeert naar de stilte en duisternis. Open je ogen opnieuw en centreer ze. Herhaal vervolgens bovenstaande bewegingen, maar nu van ooghoek naar ooghoek, eerst 2 keer van rechtsboven naar uiterst links. En sluit je ogen. Voor je een meditatie oefening op het voorhoofdchakra gaat doen zorg dan altijd dat je goed gegrond (geaard) bent. Dit kun je doen door b.v. te gaan staan je knieën van het slot, je laat je schouders naar achter rollen. Maak nu een voorstelling, dat er uit je voeten wortels groeien, wortels die de weg naar de aarde zoeken, deze wortels gaan steeds dieper de aarde in, ze blijven maar groeien totdat het een wortelstelsel is geworden. Je begint nu zachtjes en langzaam door je knieën te zakken met kleine bewegingen. De beweging is neerwaarts richting de grond. Je kunt dit blijven herhalen naar gelang de behoefte tot ca 15 minuten. Voel dan even hoe stevig dat je staat en neem je meditatie houding aan. Kom helemaal bij jezelf. En door middel van je ademhaling ga je steeds dieper en dieper je binnenwereld in. Je zintuigen gaan verder openstaan terwijl je zo langzaam tot een innerlijke rust komt. Stel je nu voor dat er voor je een leeg scherm staat, als ware een filmdoek zonder film. Kijk maar goed naar het scherm en stel je enkele vragen over je voorhoofdchakra, laat de antwoorden in de vorm van woorden, gedachten, gevoelens, beelden of symbolen naar voren komen.Je kunt de antwoorden spontaan naar voren laten komen, wat er ook naar voren komt is goed. Komt er geen antwoord laat de vraag dan los. Op een ander moment in de tijd zal er een antwoord komen. Oordeel niet over de antwoorden die wel of niet komen.

Chakra 7 “Sahasrara”
Je kruinchakra zit zoals het woord al zegt boven op je hoofd, je kruin. Hier huist het vermogen om wijsheid te ontwikkelen, het opnemen van alle kennis. Bij je kruinchakra ben je bij het einde van de reis door de chakra’s aangekomen. Denken en bewustzijn, weten en begrijpen respect, hulp vanuit de kosmische wereld, het leven in aanvaarding, ervaren van gelukzaligheid, zijn begrippen die bij een goed functionerend zevende chakra horen. Bij een geblokkeerd zevende chakra ga je manipuleren, en maak je meer kans om in een web van leugens terecht te komen. Zoals het wortelchakra staat voor de verbinding met je gronding, staat je kruinchakra voor het hogere, het spirituele, de kosmos. Bij een goed ontwikkeld kruinchakra heb je een verbondenheid met spiritualiteit en ben je onbevooroordeeld. Bij slecht functioneren, kan er blinde gehoorzaamheid ontstaan, door het idee dat men geen recht heeft om te vragen of zelfstandig mag denken. Als je kruinchakra in balans is dan voel je de verbinding met alles dat om je heen is, je bent als het ware, één met al dat is. Het is het chakra van onze spiritualiteit. Naarmate dit chakra meer bloeit, voelen we ons meer deel van een groter geheel. Spirituele groei impliceert opening van dit chakra. Lichamelijke tekenen van slecht functioneren: Hoofdpijn, chronische ziekten, zwak immuunsysteem, zenuwpijn, ademhalingsproblemen, verlamming, kanker, multiple sclerose, allerlei levensbedreigende ziekten, geestesziekten. Geestelijke tekenen van slecht functioneren: Gebrek aan levensvreugde, vlucht voor de werkelijkheid, als verdoofd zijn, geestelijke uitputting, depressiviteit, besluiteloosheid, verwarring.

  • Bij je zevende chakra horen de begrippen: bewustzijn, spiritualiteit, wijsheid.
  • Kleur: violet.
  • Lichamelijk: zenuwstelsel, schedel, hersenschors, hersenen.
  • Gedachten: positief weten en begrijpen, respect, hulp van boven aanvaarden, negatief manipuleren.
  • Voelen: gevoelens die te maken hebben met wel of niet kunnen overgeven, ervaren van gelukzaligheid.
  • Affirmaties: het is veilig om er te zijn.

Oefeningen
Ga in een gemakkelijke meditatiehouding zitten of liggen. Breng je geest zo veel mogelijk tot rust op de manier die jou het meest aanspreekt. Probeer vervolgens te letten op de gedachten die je geest doorkruisen. Kies er een uit en vraag jezelf waar deze vandaan kwam en welke gedachte eraan voorafgingen. Ga door tot je de oorspong ervan gevonden hebt. Het kan iets zijn dat jaren geleden gebeurt is, of iets dat je op dit moment bezig houdt. Volg deze gedachte tot haar bron en doe dit ook bij alle andere gedachten die in je opkomen. Uiteindelijk komen we uit bij een oneindige bron, die niet tot de objectieve wereld kan worden herleid. Keer terug en kies een andere gedachte. Herhaal dezelfde procedure en ga steeds verder terug. Ontdek hoeveel gedachten hun oorspong hebben in een identieke bron. Na een paar gedachte tot aan de bron te hebben herleid, moet je proberen deze gade te slaan zonder ze te volgen. Laat ze gewoon komen en gaan zonder ze te ontkennen of vast te willen houden. Laat ze terugkeren naar hun bron totdat er nog maar weinig of bijna geen gedachten overblijven. Op dit moment ben jij tot die bron teruggekeerd. Blijf daar zolang je zelf wilt en keer vervolgens langzaam tot het normalen bewustzijn terug. Voor je een meditatie oefening met het kruinchakra gaat doen zorg dan altijd dat je goed gegrond (geaard) bent. Dit kun je doen door b.v. te gaan staan je knieën van het slot en je voor te stellen dat je een sterke oude boom bent, een boom die heel diep in de aarde geworteld zit. De wortels van deze boom zijn dik en sterk, de wortels van deze boom zijn ook verbonden met een uitgebreid wortelstelsel. Dit wortelstelsel wordt gevoed door de aarde, de aarde zorgt goed voor deze stevige oude boom. Voel maar hoe stevig je bent, voel hoe geworteld je bent verbonden met de aarde en niets kan je nog doen omwaaien, de sterkste orkanen en stormen zal je door staan. Voel hoe je één bent met de aarde. Blijf maar voelen. Voel de verbinding die je hebt met de aarde. Herhaal deze oefening net zolang tot je voelt dat je stevig verbonden met de aarde bent. Voel dan even in stilte hoe stevig dat je staat. Neem je meditatie houding aan. Kom helemaal bij jezelf .En door middel van je ademhaling ga je steeds dieper en dieper je binnenwereld in. Je ademt jezelf als het ware steeds dieper naar binnen. Je zintuigen gaan verder openstaan terwijl je zo langzaam tot een innerlijke rust komt. Stel je nu voor dat er voor je een leeg scherm staat, als ware een filmdoek zonder film. Kijk maar goed naar het scherm en stel je enkele vragen over je kruinchakra, laat de antwoorden in de vorm van woorden, gedachten, gevoelens, beelden of symbolen naar voren komen. Je kunt de antwoorden spontaan naar voren komen, wat er ook naar voren komt is goed. Komt er geen antwoord laat de vraag dan los. Op een ander moment in de tijd zal er een antwoord komen. Oordeel niet over de antwoorden die wel of niet komen.




Graag verwijzen wij ook naar ons boek 'De Alchemie van de Liefde' zie www.thealchemyoflove.org en www.lifefocus.be,

Het team van 'De Alchemie van de Liefde'


Geen opmerkingen :

Een reactie posten