Gegroet
Beste Lezer!

Of, om het in onze termen te zeggen: TALOLO, de eerste letters van T-he AL-chemy O-f LO-ve.
Het komt van ons boek 'De Alchemie van de Liefde', een waar gebeurd liefdesverhaal.
Lees hoe we samen naar een Wereld van 'Vrede, Harmonie en Liefde' kunnen gaan!

Meer weten? Zie www.thealchemyoflove.org

dinsdag 9 april 2013

Wie was Gurdjieff?

George Ivanovich Gurdjieff (1870 ? - 1949) was een meester die onderwees dat de grote meerderheid van de mensheid een leven leidt in een beperkte bewustzijnsstaat, waarvan je jezelf kunt bevrijden door ‘Werk’op jezelf. Hij heeft zijn leven gewijd aan de ontwikkeling en het overbrengen van een Werkmethode waarin de bewegingen een centrale plaats innemen. G.I.Gurdjieff is geboren rond 1870. Zijn vader was Grieks en zijn moeder Armeens. Hij maakte reizen in Centraal Azië, Egypte en Rome en keert terug naar Rusland in 1912 waar hij een aantal werkgroepen creëerde gebaseerd op zijn leer. Onder zijn studenten bevond zich de journalist P.D.Ouspensky en de componist Thomas de Hartmann (en diens vrouw Olga) P.D.Ouspensky «vertaalde» de leer in een vorm die meer toegankelijk is voor de Europese cultuur en Thomas de Hartmann componeerde de meeste muziek waarop de bewegingen worden uitgevoerd. In 1919 voegden de kunstenaar Alexandre de Salzmann en zijn vrouw Jeanne zich bij de groep. Mevrouw de Salzmann hielp G.I.Gurdjieff met het organiseren van de eerste voorstelling van zijn heilige dansen, in Tbilisi. Kort daarna wordt het 'Instituut voor de Harmonische Ontwikkeling van de Mens' geopend. De politieke situatie verslechterde snel en leidde G.I.Gurdjieff en zijn groep naar Istanbul. John G. Bennet sloot zich bij de groep aan. In 1922 verhuisde hij met zijn groep naar Fontainebleau in Frankrijk waar hij zijn Instituut opnieuw opbouwde. Hier schrijft hij zijn trilogie «All and Everything». Hij bezocht de Verenigde Staten verschillende keren en gaf daar veel conferenties en creëerde nog een werkgroep. Hij woonde in Parijs tot zijn overlijden in 1949.


Zijn Leer
Gebaseerd op het principe dat de mens het grootste gedeelte van zijn bestaan in een beperkte staat leeft die hij 'wakker bewustzijn' noemt, terwijl het zijn geboorterecht is te leven in wat hij noemt 'zelfbewustzijn', is het Werk een training voor de ontwikkeling van het bewustzijn.

Een groot gedeelte van het Werk bestaat uit het observeren van de gewoonten en innerlijke mechanismen die ons gevangen houden. Het Werk is aangepast aan iedereen, gebaseerd op de behoeften van het individu. Het bestaat uit een aantal methoden, waaronder bijeenkomsten, lezingen, muziek en bewegingen (heilige dansen). Deze methoden hebben als doel om ons meer bewust te maken van onze gewoonten en gedachten en om momenten van aanwezigheid op te roepen. G.I. Gurdjieff beschouwde de traditionele wegen (van de fakir, de monnik en de yogi) als te langzaam en soms noemde hij zijn methode de weg van de sluwe mens, een weg die beoefend moet worden in het dagelijkse leven. 

Citaat: 'Het is de grootste fout om te denken dat de mens altijd een en dezelfde is. Een mens is nooit dezelfde voor lang. Hij verandert constant. Zelden blijft hij dezelfde, zelfs maar voor een half uur.'

Zie voor meer informatie ook naar http://www.gurdjieff-alsace.com/nl/gurdjieff.php



Graag verwijzen wij ook naar ons boek 'De Alchemie van de Liefde' zie www.thealchemyoflove.org en www.lifefocus.be,

Het team van 'De Alchemie van de Liefde'.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten