Gegroet
Beste Lezer!

Of, om het in onze termen te zeggen: TALOLO, de eerste letters van T-he AL-chemy O-f LO-ve.
Het komt van ons boek 'De Alchemie van de Liefde', een waar gebeurd liefdesverhaal.
Lees hoe we samen naar een Wereld van 'Vrede, Harmonie en Liefde' kunnen gaan!

Meer weten? Zie www.thealchemyoflove.org

woensdag 10 april 2013

Wat is Cohousing?


Cohousing is te vergelijken met een bouwgroep. Een bouwgroep is een groep van mensen, die hun krachten verenigen in een woonproject. Het uiteindelijke doel is om op deze manier goedkoper ecologisch te kunnen bouwen en uiteindelijk allen over een eigen, ecologische privé woning te beschikken. Verder hebben de bewoners geen engagement ten opzichte van elkaar. De bouwgroep stopt te bestaan eens de woningen zijn opgetrokken. De Vauban wijk in Frankfurt, Duitsland, is bijvoorbeeld een bouwgroep. Dit project heeft als voorbeeldproject Europese subsidies gekregen. Een ander voorbeeld is het Nederlandse project Eva-Lanxmeer, waar er een constructieve samenwerking bestond tussen particuliere initiatiefnemers en de lokale overheid. Er werd een evenwicht gevonden waarbinnen ecologie, energie, bewoners en stedenbouwkundige voorschriften ieder hun plaats kregen.



Bij cohousing wordt nog een stapje verder gegaan door niet enkel samen de individuele woningen ecologisch te bouwen, maar ook enkele gemeenschappelijke ruimtes te voorzien, en regelmatig gezamenlijk de maaltijd te gebruiken. Hierdoor gaan de band en het sociale weefsel, die gecreëerd worden door samen te bouwen, minder snel teloor, maar wordt in tegendeel onderhouden door de mogelijkheid tot gemeenschappelijk gebruik van gebouwen, ook na de realisatie van het bouwproject, dat voordien als bindend middel fungeerde. Typerend voor een cohousing project naar Deens model is de combinatie van privéwoningen en gemeenschappelijke voorzieningen binnen een groene omgeving.

Individuele units:
We kiezen voor kleine maar volwaardige privéwoningen met alle voorzieningen zoals een keuken, een badkamer, voldoende leefruimte en slaapkamer(s). We streven naar een zekere standaardisering in de materiaalkeuze (bv. iedere wonig krijgt hetzelfde type raam, verwarming,..). De grootte van elke aparte unit hangt af van de behoeften van de bewoners. Omwille van het privacy-principe voorzien we iedere woning van een kleine tuin of terras. We wensen onze woningen zo ecologisch verantwoord mogelijk op te trekken (zie verder: ­Ecologisch verantwoord leven…..).

‘Common house’ en gemeenschappelijke ruimte:
Het ‘Common house’ is een gebouw of een deel van een gebouw, dat ter beschikking wordt gesteld van de gehele bewonersgroep. Minimaal wordt er een keuken voorzien, waar voor de hele groep kan worden gekookt, en een eetruimte waar de groep de maaltijd kan gebruiken. Verdere voorzieningen zoals een speelkamer voor de kinderen of een salon zijn mogelijk. Regelmatig samen eten is kenmerkend voor cohousing, dit onderhoudt het sociale weefsel. Naast dit ‘Common House’ zijn er op het gemeenschappelijke terrein nog andere voorzieningen zoals een berging, wasplaats, atelier, een fietsenstalling, en uiteraard een gemeenschappelijke tuin…Dit alles gelokaliseerd binnen een groene omgeving.

Verder vatten wij cohousing op als een ecologisch en sociaal gericht project. Ecologisch verantwoord leven dragen wij als groep zeer hoog in het vaandel. Daarnaast willen wij een sociaal engagement aangaan door een respectvolle houding uit te dragen naar anderen, en door de kennis die wij binnen ons project opbouwen uit te dragen naar de ruimere samenleving.



De grote voordelen van het principe van cohousing zijn, kort samengevat:
De ecologische kwaliteit van de leefomgeving wordt onderhouden. Er wordt verregaand aan energiebesparing gedaan. De beschikbare ruimte wordt intensief gebruikt: ondanks het groter bewonersaantal wordt de bestaande groene omgeving gevrijwaard.


Graag verwijzen wij ook naar ons boek 'De Alchemie van de Liefde' zie www.thealchemyoflove.org en www.lifefocus.be,

Het team van 'De Alchemie van de Liefde'




Geen opmerkingen :

Een reactie posten