Gegroet
Beste Lezer!

Of, om het in onze termen te zeggen: TALOLO, de eerste letters van T-he AL-chemy O-f LO-ve.
Het komt van ons boek 'De Alchemie van de Liefde', een waar gebeurd liefdesverhaal.
Lees hoe we samen naar een Wereld van 'Vrede, Harmonie en Liefde' kunnen gaan!

Meer weten? Zie www.thealchemyoflove.org

zondag 14 april 2013

Wat betekent Mandala?


Mandala is een woord uit het Sanskriet, een taal uit het oude Indië, en betekent wiel of cirkel. Een symbool van oneindigheid met een binnen- en buitenwereld. Een mandala brengt aarde en kosmos samen via een samenspel van lijn, vorm en kleur. Een mandala is als het ware een blauwdruk van de oneindigheid van het bestaan. Energie wordt in beeld gebracht. In de oorspronkelijke vorm van de mandala zoals toegepast in het Hindoeïsme en Boeddhisme bestaat de mandala uit magische diagrammen waarbinnen afbeeldingen van goden en symbolen voorkomen. Deze mandala’s dienen als hulpmiddel om te mediteren. Hierdoor kan inzicht verkregen worden in bepaalde wijsheden. Zo draagt de mandala bij tot de inwijding van de monnik.




De mandala kwam niet alleen als afbeelding voor, maar werd ook als basis voor de architectuur gebruikt, bijvoorbeeld voor de grondvorm van een Tibetaans klooster. Op deze wijze werd het lichaam door het binnengaan van deze spirituele gebouwen verbonden met zuivere energie en de geest via de afbeeldingen met kosmische inzichten. Elke vorm van de mandala biedt via de symbolen zijn eigen inzicht aan en draagt zijn eigen energie uit. Een gemaakte mandala bestaat uit een basiscirkel die meestal opgevuld is met geometrische figuren, vormen, lijnen, symbolen en kleuren. In het westen wordt steeds meer de vrije, meer intuïtieve beweging in de mandala toegepast waardoor naast de eventuele kosmische inzichten meer persoonlijke spiegels zichtbaar kunnen worden. Wanneer je de boeken van psychiater Carl Jung er op naleest, zie je de mandala als een voorstelling van het onbewuste zelf. Door het herkennen van patronen in mandala’s die getekend zijn door patiënten naar aanleiding van dromen, heeft Carl Jung zich in de betekenis kunnen verdiepen en is zo van grote waarde geweest voor de latere, westerse ontwikkelingen in het maken van mandala’s. Deze manier van kijken naar een mandala is zich steeds meer gaan ontwikkelen. De laatste tijd komen er ook steeds meer mandalakleurboeken in de winkel te liggen. Kinderen en volwassen geven zich over aan het inkleuren, stappen in een wereld eigen fantasie en trekken zich hierdoor even terug van de drukte van de dag. 

Voor wie is mandalatekenen bedoeld?
In de begintekst heb je al kunnen lezen dat het mandalatekenen voor elke leeftijd een creatieve bezigheid kan zijn. De kleinere kinderen laten al tekenend binnen de veilige ruimte van de cirkel hun fantasie lekker gaan waardoor er vaak kleurrijke tekeningen ontstaan. Op scholen worden vaak mandalakleurplaten uitgedeeld en menige leerkracht valt het op hoe rustig de sfeer in de klas wordt wanneer de kinderen deze inkleuren. Mandalatekenen is voor elke leeftijd een manier om je even terug te kunnen trekken uit de vaak veeleisende maatschappij. Even een moment voor jezelf. Dit is voor elke leeftijdsgroep prettig. In praktijk valt het op hoe belangrijk het mandalatekenen voor ouderen is. Het helpt door zijn vaak herhalende bewegingen de concentratie op peil te houden of te verbeteren. De samenwerking tussen linker- en rechterhersenhelft stimuleert de prikkeling om alert en bewust te blijven. Verder is het opmerkelijk dat er al tekenend onderwerpen naar boven kunnen komen die men met elkaar kan delen. Teruggaan in het verleden, zien wat dit heeft gebracht en waar je eventueel nog iets mee kan doen.

Graag verwijzen wij ook naar ons boek 'De Alchemie van de Liefde' zie www.thealchemyoflove.org en www.lifefocus.be,

Het team van 'De Alchemie van de Liefde''.


Geen opmerkingen :

Een reactie posten