Gegroet
Beste Lezer!

Of, om het in onze termen te zeggen: TALOLO, de eerste letters van T-he AL-chemy O-f LO-ve.
Het komt van ons boek 'De Alchemie van de Liefde', een waar gebeurd liefdesverhaal.
Lees hoe we samen naar een Wereld van 'Vrede, Harmonie en Liefde' kunnen gaan!

Meer weten? Zie www.thealchemyoflove.org

dinsdag 9 april 2013

Het Boek-der-Veranderingen, de I-Tjing


Wat is I Tjing?
De I Tjing is een chinees orakelboek dat duizenden jaren geleden is geschreven door zeer wijze mensen. Het woord 'I Tjing' betekent letterlijk Het Boek der Veranderingen. Het leven is nooit steeds hetzelfde, voortdurend zijn er veranderingen. Dit is de natuurlijke loop van het Universum. Voor elke situatie in het Universum is in de I Tjing een beeld opgenomen dat de kern van de situatie bevat. Dit beeld bestaat uit een symbool met bijbehorende tekst. Op deze manier kan het boek als een wijsheidsboek gebruikt worden, maar ook als een orakel. De I Tjing bestaat uit 64 hoofdstukken, waarbij ieder hoofdstuk kan worden gezien als een vervolg op het vorige hoofdstuk. Op deze manier vormt de I Tjing een levenscyclus: een eindeloze put van wijsheden, gebasseerd op de voortgang van het Universum, waarbij yin en yang voortdurend in elkaar overgaan.


Hexagram
Ieder hoofdstuk draait om een teken dat opgebouwd is uit zes hele of gebroken lijnen; dit wordt ook wel een hexagram genoemd. In de figuur zijn enkele voorbeelden gegeven van hexgrammen zoals ze voorkomen in de I Tjing. Elk hexagram heeft zijn eigen naam en betekenis. In totaal zijn er 64 mogelijke combinaties van hele en gebroken lijnen. Iedere combinatie komt overeen met een hoofdstuk uit de I Tjing. Bij elk hexagram is door de eeuwen heen een stukje tekst geschreven dat Het Oordeel genoemd wordt. Hierin wordt op een symbolische manier een advies gegeven wat bij de situatie hoort die het hexagram aangeeft. Verder wordt er ook een voorbeeldsituatie of -handeling gegeven die bij het hexagram past, Het Beeld genaamd.


Yin en Yang
De principes van Yin en Yang spelen een belangrijke rol in het hexagram. De hele lijnen staan voor Yang en de gebroken lijnen staan voor Yin. Aan de hand van de 64 hexagrammen probeert de I Tjing duidelijk te maken dat alles in het Universum een wisselwerking tussen Yin en Yang is. Yin-Yang staat voor beweging-rust, actie-reactie, dag-nacht, etc. Samen vormen Yin en Yang één geheel, waarbij de een niet zonder de ander kan bestaan. Als de duisternis niet gedefineerd is, heeft het licht geen betekenis, en visa versa. Daarom kan gedefineerd worden dat een gedeelte van Yin gebasseerd is op Yang, en visa versa. Daarom zal hoe duister het ook zal zijn, de duisternis altijd een stukje betekenis van het licht bevatten, en visa versa. In de afbeelding rechts, die iedereen wel eens heeft gezien, wordt dit duidelijk: Als Yang in beweging is, is Yin de achtergrond waartegen de beweging zichtbaar is. Yin en Yang worden ook wel vergeleken met Schepping en Vernietiging. Het is belangrijk om te streven naar een goede balans tussen Yin en Yang.
Trigrammen


De betekenis van de hexagrammen zijn niet willekeurig bepaald. De betekenis van het hexagram is gebasseerd op de structuur van het hexagram, dat weer bepaald wordt door de verhouding van Yin en Yang lijnen. Een hexgram bevat namelijk meer dan 6 willkeurige hele en/of gebroken lijnen, waarbij de verschillende lijnen samen meer vormen dan het geheel (ofwel 1+1 is meer dan 2). Er zijn meedere elementen in het hexagram te vinden die het hexagram betekenis geven. De verschillende betekenissen die in de hexagrammen te vinden zijn, zijn een terugslag van het dagelijkse leven. De belangrijkste elementen die te vinden zijn in een hexagram zijn de twee trigrammen. Deze worden verkregen door het hexagram, in het midden, horizontaal in tweeën te spliten. Een trigram bestaat uit drie lijnen. In totaal zijn er 8 verschillende trigrammen mogelijk, gevormd door drie lijnen bestaande uit Yin of Yang. Elk trigram heeft weer zijn eigen naam en betekenis. De betekenis van een trigram heeft ook te maken met de positie van het trigram: boven of onder. De onderkant komt overeen met de binnenkant (de eigen Zelf) en de bovenkant komt overeen met de buitenkant (de omgeving).

Naast de trigrammen zijn er ook nog Kerntrigrammen te vinden in het hexagram. Het bovenste kerntrigram wordt gevormd door de lijnen 5, 4 en 3 en het onderste kerntrigram wordt gevormd door de lijnen 4, 3 en 2. (Let op: Lijn 1 is de onderste lijn van het hexagram en lijn 6 de bovenste). Deze hebben ook elk hun eigen betekenis, ook weer afhankelijk van de positie. Het onderste kerntrigram geeft het diepe onbewuste weer wat niet naar buiten wil komen en het bovenste kerntrigram komt overeen met het diepe onbewuste wat wel naar buiten wil komen. Deze onbewuste handelingen zijn erg belangrijk, omdat ze vaak de drijfveer van onze handelingen zijn. De namen van de kerntrigrammen zijn hetzelfde als die van de trigrammen; het blijven immers dezelfde acht combinaties van drie lijnen.


Herkomst van de I Tjing
De I Tjing vindt zijn oorsprong in uit het oude China. Er zijn maar weinig geschiften met een even langdurige en eerbiedwarige geschiedenis als de I Tjing. De ontdekking van de acht basistrigrammen, ook wel 'oertekens' genoemd worden toegeschreven aan de legendarische wijsheer Fu Shi. Naar schatting zijn de trigrammen ergens tussen de 25.000 en 5000 jaar geleden ontstaan. Al ruim 1000 jaar voor Christus waren de trigrammen in gebruik. Omstreeks 1150 v Chr. werd koning Wen gevangen genomen door een afgunstige keizer. Tijdens zijn 11 jaar durende ballingschap schreef hij een uitgebreide versie van de I Tjing. Hij deed dit door de acht oertekens met elkaar te combineren, tot 64 beelden van zes lijnen: de hexagrammen. Filosofisch was deze I Tjing goed onderbouwd. De hexagrammen werden ieder van commentaar voorzien. De commentaren worden ook wel de Oordelen genoemd. Daarnaast werden de logica en de mystieke filosofie achter de trigrammen beschreven. De zoon van Koning Wen, Tan, hertog van Tsjow, voegde er later nog commentaren aan toe. Echter, K'oeng Foe-tse (Confucius) heeft gedurende de vijfde eeuw ervoor gezorgd dat de gedachten van de I Tjing toegankelijk werden.

Taoïsme
De I Tjing is nauw verbonden met het religieuze Taoïsme. Het Taoïsme beschouwt Tao als de oergrond van de wereld, en heeft zijn grondbewinselen gebasseerd op de elkaar aanvullende tegenstellingen Yin en Yang. De onophoudelijke verandering van Vernietiging en Schepping is de fundamentele regel waaran het Taoïsme is gebasseerd. De enige zekerheid die vertegenwoordigd is, is verandering. De I Tjing heeft de eeuwendurende verandering als grondslag. Deze verandering wordt gesymboliseerd door de 64 hexagrammen. Elke hexagram sluit aan op de vorige of volgende, waardoor ze als een veranderlijke beweging worden beschouwd. In het verloop van de hexagrammen gaat Yin over in Yang of omgekeerd. Zo verandert het hexagram stap voor stap in een volstrekt andere staat; net als het Universum. Zo wordt een vanuit de 'Kiem' opbouwende kracht, opgebouwd tot een climax, gevolgd door een onvermijdelijke vernietiging, die weer wordt opgevolgd door de schepping. Dit is de voortdurende overgang van Yin en Yang, die door de hexagrammen wordt weergegeven.



Graag verwijzen wij ook naar ons boek 'De Alchemie van de Liefde' zie www.thealchemyoflove.org en www.lifefocus.be,

Het team van 'De Alchemie van de Liefde'




Geen opmerkingen :

Een reactie posten