Gegroet
Beste Lezer!

Of, om het in onze termen te zeggen: TALOLO, de eerste letters van T-he AL-chemy O-f LO-ve.
Het komt van ons boek 'De Alchemie van de Liefde', een waar gebeurd liefdesverhaal.
Lees hoe we samen naar een Wereld van 'Vrede, Harmonie en Liefde' kunnen gaan!

Meer weten? Zie www.thealchemyoflove.org

dinsdag 9 april 2013

De Onderwaterbevalling


Wat is een onderwaterbevalling?
Veel vrouwen maken voor het opvangen van de weeën al gebruik van warm water. Dit doen ze door onder de douche te staan of in bad te zitten. Bij een onderwaterbevalling, de naam zegt het al, bevalt een vrouw in/onder het water. De vrouw zit of hangt in een (speciaal) bad waarin de weeën opgevangen worden, geperst wordt en uiteindelijk bevallen wordt. Het kindje komt in deze wereld via het warme water, wat de overgang wat minder schokkend en dus rustiger maakt.



Historie
In de zestiger jaren van de 20e eeuw deed een onderzoeker uit de Sovjet Unie, Igor Charkovsky, gedegen onderzoek naar de veiligheid en mogelijke voordelen van bevallen in het water. In de latere jaren '60 ontwikkelde de Franse verloskundige Frederick Leboyer een methode waarbij pasgeboren zuigelingen werden ondergedompeld in warm water. Dit deed hij om de overgang naar de buitenwereld te vergemakkelijken en de gevolgen van verschillende mogelijke geboortetrauma's te verlichten. Een andere Franse verloskundige, Michel Odent, ging een stap verder en gebruikte het water om de pijn voor de moeder te verlichten en het geboorteproces natuurlijker te maken. In de late 90'er jaren waren er duizenden vrouwen die in het water bevallen waren. Zo verspreidde het begrip (onder) waterbevalling zich in de Westerse wereld.

Een aantal voordelen van een onderwaterbevalling: 
Warm water zorgt voor ontspanning en verzacht de pijn; 
Water maakt gewichtloos en zorgt ervoor dat je makkelijker kunt bewegen; 
De kans op een knip of uitscheuren is kleiner bij een onderwaterbevalling; 
Een te hoge bloeddruk wordt lager door het warme water; 
De ontsluitingsfase duurt meestal korter bij een onderwaterbevalling; 
Waterbaby's herstellen sneller van de bevalling; 
Door de overgang van vruchtwater naar warm water zal de baby niet direct de behoefte voelen zelf te gaan ademen en krijgt het de kans eerst een beetje bij te komen van de geboorte wat het geboortetrauma vermindert; 
Waterbaby's huilen weinig na de bevalling en zoeken sneller contact met de moederborst. 
Partners kunnen zichzelf nuttig maken tijdens de bevalling. 

Nadelen
Het geeft een ietsje meer 'gedoe', er moet (vaak) een speciaal bad geregeld worden en dat moet voor de bevalling opgezet en gevuld worden. Maar dat heeft een toekomstige mama wel gauw over voor haar baby. Het kan zijn dat je om medische redenen de bevalling niet af kan maken in het bad en dat dit voor enige teleurstelling zorgen. Geen erg, je hebt de 'voorbereiding' al kunnen doen in het bad. Sowieso is de gulden regel: ontspan, ontspan en ontspan en je zal zien dat alles super vlot verloopt.


Regelen
Als je graag onder water wilt bevallen is het belangrijk dat je dit als eerste met je verloskundige bespreekt. Niet alle verloskundigen hebben (veel) ervaring op dit gebied. Sommige verloskundigen zullen dit liever niet willen of hebben specifieke eisen. Zo moet er meestal een speciaal bad komen wat groot genoeg is en wat door middel van verwarmingselementen steeds verwarmd worden. Een dergelijk bad kan bij verschillende instanties voor 5 weken gehuurd of aangeschaft worden. Als je graag een waterbevalling in het ziekenhuis wilt, is het verstandig eerst na te gaan welke ziekenhuizen deze mogelijkheid bieden. Dit is namelijk lang niet in elk ziekenhuis mogelijk.

Eigen ervaring
Het is heel persoonlijk of een onderwaterbevalling wat voor je is en bij je past. Ontspan je graag in een warm bad? Dan is het misschien wat voor jou! Een bevalling is een natuurlijk gebeuren. Het warme water kan je gedurende het bevallingsproces helemaal ondersteunen. Laat je dragen door het water. Via YouTube zijn ook filmpjes te vinden die je een idee kunnen geven over hoe een onderwaterbevalling er in de praktijk aan toegaat.



Graag verwijzen wij ook naar ons boek 'De Alchemie van de Liefde' zie www.thealchemyoflove.org en www.lifefocus.be,

Het team van 'De Alchemie van de Liefde'



Geen opmerkingen :

Een reactie posten